Pawian oliwkowy


Pawian oliwkowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Pawian oliwkowy[3], pawian anubis[4] (Papio anubis) – gatunek ssaka z rodziny koczkodanowatych (Cercopithecidae).

Najbardziej rozpowszechniony ze wszystkich gatunków pawianów: występuje w 25 krajach Afryki, od południa Mali do Etiopii i Tanzanii. Izolowane populacje występują także w górzystych rejonach Sahary. Zamieszkuje różnorodne siedliska: tereny pustynne, sawanny, stepy i obszary leśne. Jest wszystkożerny, wykazuje duże zdolności przystosowawcze. Żyje w stadach 15–150 osobników. Samiec waży do 24 kilogramów.

Przypisy | edytuj kod

  1. Papio anubis, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. J.J. Wallis J.J., Papio anubis, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2015 [online], wersja 2015-3 [dostęp 2015-10-10]  (ang.).
  3. Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 48. ISBN 978-83-88147-15-9.
  4. K. Kowalski (redaktor naukowy), A. Krzanowski, H. Kubiak, G. Rzebik-Kowalska, L. Sych: Ssaki. Wyd. IV. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1991, s. 255, seria: Mały słownik zoologiczny. ISBN 83-214-0637-8.

Bibliografia | edytuj kod

  1. Primate Info Net, Papio anubis (en)
  2. Animal Diversity Web, Papio anubis (en)
Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Pawian oliwkowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy