Pelikan chilijski


Pelikan chilijski w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Pelikan chilijski[3] (Pelecanus thagus) – gatunek dużego ptaka z rodziny pelikanów (Pelecanidae). Ich pióra są czarne po bokach i białe w pozostałych częściach ciała. Żywią się rybami. Zamieszkują zachodnie wybrzeża Ameryki Południowej (Chile i Peru). Nie wyróżnia się podgatunków[4][5].

Długość ciała 137–152 cm; masa ciała 5055–7030 g; rozpiętość skrzydeł 228 cm[4].

W Czerwonej księdze gatunków zagrożonych IUCN ptaki te zostały sklasyfikowane jako gatunek podwyższonego ryzyka (NT)[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Pelecanus thagus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b Pelecanus thagus. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  3. Systematyka i nazwa polska za: P. Mielczarek, M. Kuziemko: Rodzina: Pelecanidae Rafinesque 1815 - pelikany - Pelicans (wersja: 2017-12-14). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-02-22].
  4. a b del Hoyo, J., Collar, N., Garcia, E.F.J. & Kirwan, G.M.: Peruvian Pelican (Pelecanus thagus). W: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (red.). Handbook of the Birds of the World Alive [on-line]. Lynx Edicions, Barcelona, 2020. [dostęp 2020-02-22].
  5. F. Gill, D. Donsker, P. Rasmussen (red.): Ibis, spoonbills, herons, hamerkop, shoebill, pelicans (ang.). IOC World Bird List (v10.1). [dostęp 2020-02-22].
Na podstawie artykułu: "Pelikan chilijski" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy