Piechotek leśny


Piechotek leśny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Piechotek leśny (Nemobius sylvestris) – gatunek ciepłolubnego owada prostoskrzydłego z rodziny świerszczowatych (Gryllidae) związany z lasami liściastymi. Występuje w zachodniej, południowej i częściowo środkowej Europie oraz północno-zachodniej Afryce[1], na Azorach i Wyspach Kanaryjskich[2]. W Polsce jest gatunkiem bardzo rzadkim[3], znanym z jednego stanowiska w Łęknicy nad Nysą Łużycką[4][2]. Inne z wcześniejszych doniesień o jego występowaniu w kraju uważane są za wątpliwe[4].

W Polskiej Czerwonej Księdze Zwierząt zaliczony został do kategorii EN (gatunki bardzo wysokiego ryzyka, silnie zagrożone)[2].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Eades, D.C.; D. Otte; M.M. Cigliano & H. Braun: Orthoptera Species File Online: species Nemobius sylvestris (Bosc, 1792) (ang.). [dostęp 26 września 2010].
  2. a b c Anna Liana: Polska Czerwona Księga Zwierząt: Nemobius sylvestris (Bosc d'Antic, 1792). Instytut Ochrony Przyrody PAN. [dostęp 26 września 2010].
  3. Fauna Polski - charakterystyka i wykaz gatunków. Bogdanowicz W., Chudzicka E., Pilipiuk I. i Skibińska E. (red.). T. II. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2007. ISBN 978-83-881470-7-4.
  4. a b Władysław Bazyluk, Anna Liana: Prostoskrzydłe - Orthoptera. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2000, seria: Katalog Fauny Polski cz. 17, z. 2. ISBN 83-85192-94-8.
Na podstawie artykułu: "Piechotek leśny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy