Pole (rolnictwo)


Pole (rolnictwo) w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Pole z pszenicą w Raszkowie Pola urozmaicające krajobraz i wzbogacające bioróżnorodność Pole rzepaku

Pole – obszar ziemi przeznaczony pod uprawę roślin, najczęściej obsiany lub obsadzony jedną rośliną, np. żytem, kukurydzą, ziemniakami. Pole jest sztucznym agroekosystemem kształtującym krajobraz rolniczy. Pole w płodozmianie przeznaczone pod jakąkolwiek roślinę nazywa się stanowiskiem.

W gospodarce wielkoobszarowej (np. b. Związku Radzieckim, Czechosłowacji) małe pola były komasowane. W wyniku tego pozbywano się miedz, zakrzaczeń i oczek wodnych, co doprowadziło do wywiewania drobnych (najwartościowszych) cząstek gleby. Przeważająca liczba gospodarstw indywidualnych w Polsce zapobiegła tym niekorzystnym zjawiskom.

W terenie górzystym dla zmniejszenia erozji długie boki pola powinny być wyznaczane wzdłuż warstwic, prostopadle do spadku terenu (tzw. pola wstęgowe).

W terenie nizinnym pola powinny mieć niezbyt duży areał i być oddzielone miedzami lub zadrzewieniami śródpolnymi. Zapobiega to erozji wietrznej i wzbogaca bioróżnorodność.

Nazwy pól w zależności od zebranej rośliny | edytuj kod

  • ziemniaczysko – pole po zbiorze ziemniaków
  • buraczysko – buraków
  • rzepaczysko – rzepaku
  • koniczynisko – koniczyny
  • lucernisko – lucerny
  • żytnisko – żyta
  • pszeniczysko – pszenicy
  • jęczmienisko – jęczmienia
  • owsisko – owsa
  • kukurydzisko – kukurydzy
  • lnisko – lnu
  • ściernisko – zbóż

Podział pól | edytuj kod

Zobacz też | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Pole (rolnictwo)" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy