Pomidor


Pomidor w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Owoce pomidora zwyczajnego

Pomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obrębie rodzaju psianka (Solanum) obejmująca grupę gatunków wyodrębnianych dawniej w rodzaj pomidor (Lycopersicon). Rośliny te pochodzą z zachodniej części Ameryki Południowej. Jeden z gatunków – pomidor zwyczajny (Solanum lycopersicum) – jest rozpowszechnioną rośliną uprawną. Według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług jego owoc jest warzywem[2].

Spis treści

Systematyka | edytuj kod

Przedstawiciele tej grupy do odrębnego rodzaju zostali zaliczeni przez szkockiego botanika Philipa Millera w 1754. Analizy molekularne dowiodły, że wyodrębnienie tej grupy w osobny rodzaj zmienia rodzaj psianka Solanum w takson parafiletyczny i dlatego taksonomowie traktują grupę jako sekcję w obrębie rodzaju Solanum[3].

Synonimy nomenklatoryczne[4]

Lycopersicon P. Miller 1754

Wykaz gatunków

(Obejmujący 10 taksonów na podstawie danych Germplasm Resources Information Network[5]):

Zastosowanie | edytuj kod

Najpopularniejszym gatunkiem uprawianym i spożywanym jest pomidor zwyczajny. Jego owoce (w znaczeniu botanicznym) są warzywami według klasyfikacji towarów spożywczych[6].

Wartości odżywcze | edytuj kod

Owoc pomidora zwyczajnego jest niskokaloryczny. Zawiera 22 kcal w 100 gramach. Jest dobrym źródłem potasu, beta-karotenu oraz witamin C i E. Pomidory zawierają także zdrowy dla człowieka likopen. Żółte odmiany pomidorów są słodsze i mają wyższą zawartość cukru[7].

Pochodzenie nazwy | edytuj kod

Polska nazwa pomidorów wywodzi się z Włoch, gdzie nazywane były pomi dei mori, czyli jabłkami wrzosowisk. Słowa te brzmią podobnie do francuskiego pomme d'amour, czyli słów oznaczających jabłko miłości. Dlatego czasem można je spotkać pod tą nazwą w Polsce[7].

Zobacz też | edytuj kod

  • Tomatina – hiszpańskie święto, podczas którego uczestnicy obrzucają się nawzajem pomidorami

Przypisy | edytuj kod

  1. P.F. Stevens: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2009-06-13].
  2. Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 4 września 2015 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (Dz.U. 2015 poz. 1676)
  3. Spooner, David M.; Peralta, Iris E.; Knapp, Sandra. Comparison of AFLPs with other markers for phylogenetic inference in wild tomatoes "Solanum L. section Lycopersicon (Mill.) Wettst.". „Taxon”. 54, 1, s. 43-61, 2005. 
  4. Index Nominum Genericorum. [dostęp 2009-01-30].
  5. Genus: Solanum L. subg. Potatoe sect. Lycopersicon. W: Germplasm Resources Information Network [on-line]. [dostęp 2016-08-13].
  6. Nomenklatura Scalona stanowiąca obowiązującą urzędowo klasyfikację towarów w Unii Europejskiej (Główny Urząd Statystyczny)
  7. a b TomT. Sanders TomT. (red.), Czy wiemy, co jeść? Co pomaga a co szkodzi?, 1997, s. 250, ISBN 83-905429-9-4 .
Na podstawie artykułu: "Pomidor" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy