Posiłek regeneracyjny


Posiłek regeneracyjny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Żurek z białą kiełbasą, jajkiem i ziemniakami może stanowić posiłek regeneracyjny

Posiłek regeneracyjny – bezpłatny posiłek, wydawany pracownikowi przez pracodawcę w procesie świadczenia pracy w uciążliwych warunkach. Warunki jego serwowania reguluje Kodeks pracy.

Pracodawca zobowiązany jest do zapewnienia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, a także osobom zatrudnionym przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych, nieodpłatnych posiłków wydawanych ze względów profilaktycznych. Taki regeneracyjny posiłek ma formę jednego dania gorącego, winien posiadać wartość kaloryczną około 1000 kilokalorii i zawierać:

W Polsce, w przypadku, gdy pracodawca nie ma możliwości wydania posiłku ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych lub przyrządzanie przez pracownika posiłków we własnym zakresie z otrzymanych produktów[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. BHP.ABC
Na podstawie artykułu: "Posiłek regeneracyjny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy