Przewężek błękitny


Przewężek błękitny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Przewężek błękitny[1], przewężek niebieskawy[2] (Sphingonotus caerulans) – gatunek owada prostoskrzydłego z rodziny szarańczowatych (Acrididae) o pochodzeniu pustynnym[3] i zachodniopalearktycznym zasięgu występowania[4].

Wyróżniono kilka podgatunków[4]:

  • S. c. atlas Chapman, 1938
  • S. c. caerulans (Linnaeus, 1767)
  • S. c. caspicus Mishchenko, 1936
  • S. c. cyanopterus (Charpentier, 1825)
  • S. c. defasciata Puschnig, 1922
  • S. c. gharianensis Werner, 1908
  • S. c. insularis Uvarov, 1936
  • S. c. intermedia Ramme, 1911

S. c. caerulans i S. c. cyanopterus występują w Europie. Prawdopodobnie krzyżują się ze sobą na obszarze Europy Środkowej. W Polsce występują obydwa podgatunki, z wyjątkiem terenów górskich, gdzie nie stwierdzono żadnego[3].

Na terenie Polski Sphingonotus caerulans jest gatunkiem rzadkim. Na Czerwonej Liście Zwierząt Ginących i Zagrożonych w Polsce klasyfikowany jest w kategorii NT (bliski zagrożenia)[5].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Heiko Bellmann: Szarańczaki. Łatwe oznaczanie gatunków Europy Środkowej. Multico Oficyna Wydawnicza, 2006, seria: Przewodnik entomologa. ISBN 978-83-7073-705-4.
  2. Ochrona przyrody. W: Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Poznaniu: Raport o stanie środowiska w Wielkopolsce w roku 2001. Maria Pułyk, Elżbieta Tybiszewska (red.). Biblioteka Monitoringu Środowiska, 2002, s. 18. ISBN 83-7217-166-1. [dostęp 2017-03-21].
  3. a b Władysław Bazyluk, Anna Liana: Prostoskrzydłe - Orthoptera. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2000, seria: Katalog Fauny Polski cz. 17, z. 2. ISBN 83-85192-94-8.
  4. a b Eades, D.C.; D. Otte; M.M. Cigliano & H. Braun: Orthoptera Species File Online: species Sphingonotus (Sphingonotus) caerulans (Linnaeus, 1767) (ang.). [dostęp 7 października 2010].
  5. Fauna Polski - charakterystyka i wykaz gatunków. Bogdanowicz W., Chudzicka E., Pilipiuk I. i Skibińska E. (red.). T. II. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2007. ISBN 978-83-881470-7-4.
Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Przewężek błękitny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy