Pszczelarstwo


Pszczelarstwo w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Pszczelarstworzemiosło (pierwotnie rolnicze) zajmujące się hodowlą pszczół, wywodzące się od bartnictwa. Odmiennym pojęciem jest pszczelnictwo, czyli nauka o pszczelarstwie.

Pszczoły utrzymywane są w ulach. Zbiór uli nazywany jest pasieką. W zależności od stosowanej gospodarki pasiecznej rozróżnia się pasieki stacjonarne i pasieki wędrowne. Pasieki wędrowne są przewożone w okresie wiosennym i letnim w miejsca zbierania pożytku i są jednym z podstawowych sposobów zapylania dużych upraw takich roślin jak rzepak czy gryka. Produkują miód także ze spadzi (iglastej, liściastej).

Hodowla pszczół jest zajęciem wymagającym całorocznego nakładu pracy.

Spis treści

Historia pszczelarstwa | edytuj kod

Zbieracze miodu na liczącym 6000 lat malowidle jaskiniowym (Hiszpania) Pszczelarstwo w Tacuinum Sanitatis Casanatensis (XIV wiek) Pszczelarz podczas pracy przy ulu z ramką w rękach

Współczesność | edytuj kod

Obecnie pszczoła miodna zasiedla wszystkie ekosystemy występujące na świecie, oprócz biegunów i rejonów podbiegunowych, gdzie nie występują rośliny nektaro- i pyłkodajne. Szacuje się, że na świecie w pasiekach utrzymywanych jest ok. 100 mln rodzin pszczelich, a drugie tyle żyje w stanie dzikim[5]. We współczesnej gospodarce człowieka pszczoła miodna, to przede wszystkim zapylacz roślin uprawnych, przyczyniający się do plonowania lub znacznego wzrostu plonowania uprawianych roślin owadopylnych. Ocenia się, że działalność zapylająca pszczoły miodnej przynosi roczny dochód rzędu 250 mld euro[5].

Ciekawostki | edytuj kod

  • matka pszczela składa dziennie 300–3000 jajeczek (poza okresem zimowym), w ciągu roku ok. 130 000, w ciągu swojego życia ok. 500 000;
  • rocznie pszczelarz może przeciętnie pozyskać od jednej rodziny ok. 8–10 kg[6] miodu i ok. 1 kg wosku;
  • zapotrzebowanie rodziny pszczelej na pyłek: 30 kg[7], na miód: 90 kg[6];
  • zasięg lotu zbieraczek nie jest jednakowy. U pszczoły afrykańskiej to 500 m, a u naszych pszczół północnych i włoskich – około 3 km. Najdalej od ula odlatują pszczoły ukraińskie – do 13 km.

Przypisy | edytuj kod

  1. Jean Claude Fredouille, Guy Rachet, Maria Chołdyk: Cywilizacje śródziemnomorskie. Leksykon. Katowice: Wydawnictwo „Książnica”, 2007, s. 651. ISBN 978-83-245-7566-4.
  2. Urban bees FAQ. [dostęp 2013-03-24].
  3. New York City Beekeepers Association. [dostęp 2013-03-24].
  4. Urban beekeeping. [dostęp 2013-03-24].
  5. a b AdamA. Roman AdamA., Pszczoły i ludzie, Archeologia Żywa, 12 czerwca 2018 [dostęp 2020-01-05]  (pol.).
  6. a b WandaW. Ostrowska WandaW., Gospodarka pasieczna, ISBN 83-907013-7-5 .
  7. JerzyJ. Makowicz JerzyJ., Jak zakładać i prowadzić pasiekę, ISBN 83-09-01175-X .

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Kontrola autorytatywna (rolnictwo):
Na podstawie artykułu: "Pszczelarstwo" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy