Pulpet


Pulpet w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Pulpety al sugo

Pulpet (z języka włoskiego polpetta od polpa, czyli miazga) – gotowana potrawa mięsna na bazie mielonego mięsa, ryb lub podrobów, z dodatkiem jaj, bułki tartej oraz przypraw. Pulpety mogą być spożywane samodzielnie (al sugo) lub jako dodatek do zup. Danie pochodzi z Włoch[1].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. MirosławM. Jarosz MirosławM., Słownik Wyrazów Obcych, IrenaI. Kamińska-Szmaj (red.), Wrocław: Wydawnictwo Europa, 2001, ISBN 83-87977-08-X, OCLC 189427587 .
Na podstawie artykułu: "Pulpet" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy