Pustelnik brunatny


Pustelnik brunatny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Pustelnik brunatny (Loxosceles reclusa) – gatunek pająka z rodziny Sicariidae; średniej wielkości (6–20 mm) ciała. Ubarwiony na brązowo, nogi długie i porośnięte rzadką szczeciną. Na grzbiecie charakterystyczny czarny znak w kształcie skrzypiec. Inną cechą charakterystyczną są trzy pary oczu. Samice są dwukrotnie większe od samców.

Pająk aktywny głównie nocą, polujący aktywnie; żywi się prawie wyłącznie innymi pająkami i owadami.

Dosyć pospolity w południowych i środkowych stanach USA: Missisipi, Teksas, Oklahoma, Kansas aż do Iowa. Występuje również na Bermudach i na Kubie.

Chociaż jad tych pająków może powodować rozległą martwicę tkanek, jego ukąszenie rzadko bywa śmiertelne[1][2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Serwis Toksykologii Klinicznej
  2. John 'Lofty' Wiseman – Szkoła przetrwania wyd. Firma księgarska Jacek i Krzysztof Olesiejuk – Inwestycje Sp. z o.o. ​ISBN 87-7512-180-0​.

Bibliografia | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Pustelnik brunatny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy