Pyton czarnogłowy


Pyton czarnogłowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Pyton czarnogłowy (Aspidites melanocephalus) – gatunek węża z rodziny pytonów.

Spis treści

Wygląd | edytuj kod

Długość ciała do 250 cm (maksymalnie 302 cm)[potrzebny przypis]. Charakterystyczna czarna, wąska głowa, reszta ciała brązowa, brzuch kremowy.

Występowanie | edytuj kod

Australia (Terytorium Północne, Queensland i Australia Zachodnia)[2]. Gatunek chroniony.

Tryb życia | edytuj kod

Nocny tryb życia. Żywi się głównie gadami, czasem ptakami i ssakami.

Przypisy | edytuj kod

  1. Aspidites melanocephalus, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. a b Aspidites melanocephalus (KREFFT, 1864) (ang.). The Reptile Database. [dostęp 11 września 2010].
  3. Aspidites melanocephalus, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Pyton czarnogłowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy