Rafał Filip


Rafał Filip w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Rafał Stanisław Filippolski lekarz, specjalista w zakresie chorób metabolicznych kości, chorób wewnętrznych, medycyny społecznej, osteoporozy, chorób przewodu pokarmowego, dr hab. nauk medycznych, profesor nadzwyczajny Instytutu Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki, Instytutu Pielęgniarstwa i Nauk o Zdrowiu Wydziału Medycznego Uniwersytetu Rzeszowskiego i Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie[1].

Życiorys | edytuj kod

27 lutego 2001 obronił pracę doktorską Czynniki ryzyka osteoporozy a gęstość kości w badaniu densytometrycznym kobiet z regionu lubelskiego, 29 kwietnia 2009 habilitował się na podstawie pracy zatytułowanej Wchłanianie, dystrybucja, metabolizm oraz biologiczne efekty kwasu α-ketoglutarowego w warunkach żywienia doustnego i enteralnego[1]. Został zatrudniony na stanowisku profesora nadzwyczajnego w Instytucie Pielęgniarstwa i Nauk o Zdrowiu na Wydziale Medycznym Uniwersytetu Rzeszowskiego, w Instytucie Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki i w Katedrze Dietetyki na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie[1].

Piastuje funkcję profesora uczelni w Instytucie Nauk Medycznych, Kolegium Nauk Medycznych Uniwersytetu Rzeszowskiego i profesora wizytującego w Instytucie Ochrony Zdrowia Państwowej Wyższej Szkole Technicznej i Ekonomicznej im. ks. Bronisława Markiewicza w Jarosławiu[1].

Był sekretarzem generalnym Instytutu Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d e f g h Dr hab. Rafał Stanisław Filip, [w:] baza „Ludzie nauki” portalu Nauka Polska (OPI) [online] [dostęp 2020-05-22] .
Na podstawie artykułu: "Rafał Filip" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy