Reakcja disulfiramowa


Reakcja disulfiramowa w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Reakcja disulfiramowa (ang. disulphiram-like reaction) – zatrucie aldehydem octowym, ostra nietolerancja alkoholu.

Jest to reakcja organizmu po spożyciu nawet minimalnej ilości alkoholu, która zachodzi z disulfiramem lub jako interakcja z innymi lekami np. furazolidonem (chemioterapeutyk). Zaburzenie metabolizmu alkoholu w organizmie powstaje przez zahamowanie działania enzymu – dehydrogenazy aldehydowej, która normalnie utlenia aldehyd octowy (trujący związek) do mniej szkodliwego kwasu octowego.

Kumulowanie się aldehydu octowego w organizmie może powodować:

  • rozszerzenie naczyń (zaczerwienienie twarzy)
  • spadek ciśnienia tętniczego
  • przyspieszone bicie serca
  • nadmierną potliwość
  • zaburzenia oddychania, duszność
  • nudności, wymioty
  • lęk

Objawy te mogą trwać nawet kilka godzin.

Przykłady leków wywołujących reakcję disulfiramową:

Przemiana alkoholu w organizmie | edytuj kod

C2H5OH (etanol) → CH3CHO (aldehyd octowy) → CH3COOH (kwas octowy)

Przeczytaj ostrzeżenie dotyczące informacji medycznych i pokrewnych zamieszczonych w Wikipedii.

Na podstawie artykułu: "Reakcja disulfiramowa" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy