Receptura (przepis)


Receptura (przepis) w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Receptura – wykaz składników, wzór, lub przepis normujący zestaw składników określonego produktu.

W odróżnieniu od „specyfikacji konstrukcyjnej” (zwanej również „rozwinięciem struktury produktu”), która również jest wykazem składników, lecz niedopuszczającym odchyleń, receptura charakteryzuje się pewnym stopniem niedookreślenia.

Objawia się to w sposobie formułowania receptury, podającej zwykle:

  • proporcje składników w stosunku do składnika podstawowego (...na jedną część składnika A weź X części składnika B...) lub w stosunku do produktu gotowego (...weź X% składnika A, Y% składnika B...)
  • stan pożądany (dodawaj składnik aż do uzyskania...)
  • wskazówki co do kolejności wprowadzania składników.
Na podstawie artykułu: "Receptura (przepis)" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy