Redukcja wyrazów podobnych


Redukcja wyrazów podobnych w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Redukcja wyrazów podobnych – dodawanie (odejmowanie) wyrazów podobnych różniących się jedynie współczynnikiem, na przykład jednomianów, w celu uproszczenia zapisu wyrażenia.

Przykłady | edytuj kod

  • 4 x + 7 y 8 y + 9 = 4 x + ( 7 8 ) y + 9 = 4 x y + 9 {\displaystyle 4x+7y-8y+9=4x+(7-8)y+9=4x-y+9}
  • 2 f ( a ) + 4 f ( b ) 3 f ( b ) + 7 f ( a ) 5 f ( x ) = ( 2 + 7 ) f ( a ) + ( 4 3 ) f ( b ) 5 f ( x ) = 9 f ( a ) + f ( b ) 5 f ( x ) {\displaystyle 2f(a)+4f(b)-3f(b)+7f(a)-5f'(x)=(2+7)f(a)+(4-3)f(b)-5f'(x)=9f(a)+f(b)-5f'(x)}
Na podstawie artykułu: "Redukcja wyrazów podobnych" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy