Rudosterka czerwonobrzucha


Rudosterka czerwonobrzucha w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Rudosterka czerwonobrzucha (Pyrrhura perlata) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny papugowatych. Występuje w centralnej Ameryce Południowej. Narażony na wyginięcie.

Spis treści

Taksonomia | edytuj kod

Po raz pierwszy gatunek opisał Johann Baptist von Spix w 1834 na podstawie holotypu z wybrzeża Amazonki. Nowemu gatunkowi nadał nazwę Aratinga perlatus[3]. Obecnie (2017) Międzynarodowy Komitet Ornitologiczny uznaje nazwę Pyrrhura perlata; uznaje gatunek za monotypowy[4]. Problematyczny był holotyp rudosterki czerwonobrzuchej, który uważano za przedstawiciela osobnego gatunku, opisanego jako Pyrrhura rhodogaster; holotyp okazał się jednak być osobnikiem młodocianym[5]. Rudosterki: czerwonobrzucha i perlista (P. lepida) są przez niektórych autorów uznawane za jeden gatunek[6]. Badania genetyczne wykazały, że najbliżej z nimi spokrewnione są rudosterka kasztanowobrzucha (P. frontalis) i zielonolica (P. molinae)[7].

Morfologia | edytuj kod

Nie występuje dymorfizm płciowy, także w wymiarach[6]. Długość ciała wyosi około 24 cm[5]. Długość skrzydła (n=50) 127–139 mm, długość ogona (n=28) 100–117 mm, długość skoku 11,6–17 mm, długość górnej krawędzi dzioba (n=47) 16,1–18,8 mm, masa ciała (n=6) 76–91 g[6].

Głowa ciemnobrązowa, pokryta płowymi cętkami. Boki głowy u góry zielone, w dół barwa przechodzi w niebieską. Wokół oka widać białą, nagą skórę. Na pokrywach usznych występują płowe plamki. Boki szyi i górna część piersi szare, krawędzie piór płowe. Niższa część piersi i brzuch czerwone. Boki ciała, nogawice i okolice kloaki niebieskie. Grzbiet zielony. Skrzydła ogółem zielone, jednak z czerwonym zgięciem, domieszką niebieskiego na pokrywach skrzydłowych i fioletowoniebieskiego na lotkach. Sterówki brązowoczerwone z szarym spodem i niebieskimi końcówkami. Dziób jasny[8]. Tęczówka ciemnobrązowa[9].

Zasięg występowania | edytuj kod

Rudosterki czerwonobrzuche zamieszkują Brazylię na obszarze od rzeki Madeira we wschodnim stanie Amazonas po rzekę Tapajós (w zachodnim stanie Pará) na południe po centralno-zachodni stan Mato Grosso i dalej po północno-wschodnią Boliwię[5].

Ekologia i zachowanie | edytuj kod

Środowiskiem życia rudosterek czerwonobrzuchych są wilgotne nizinne lasy. Żywią się głównie owocami, w tym Trema micrantha i różnych palm, kotkami cekropek (Cecropia), kwiatami orzesznicy wyniosłych (Bertholletia excelsa) i Dioclea glabra[8]. Na południu zasięgu okres lęgowy trwa od czerwca do listopada. W niewoli zniesienie liczy 3–6 jaj. Inkubacja trwa około 25 dni. Młode opuszczają gniazdo po 7–8 tygodniach[5].

Status | edytuj kod

IUCN uznaje rudosterkę czerwonobrzuchą za gatunek narażony na wyginięcie (VU, Vulnerable) od 2012 roku; wcześniej, w latach 2004, 2008 i 2009 sklasyfikowany ją jako gatunek najmniejszej troski (LC, Least Concern). Zagrożeniem dla gatunku jest postępująca wycinka lasów w dorzeczu Amazonki celem utworzenia miejsc na pastwiska dla bydła i uprawy soi, połączona z poszerzaniem sieci dróg[8]. Rudosterki czerwonobrzuche bywają trzymane jako zwierzęta domowe; nie są jednak popularne[9].

Przypisy | edytuj kod

  1. Pyrrhura perlata, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Pyrrhura perlata. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  3. Spix, Johann Baptist: Avium species novae, quas Brasiliam anus MDCCCXVII - MDCCCXX. 1824, s. 35.
  4. Frank Gill & David Donsker: Parrots & cockatoos. IOC world Bird List (v7.2). [dostęp 7 czerwca 2017].
  5. a b c d Collar, N., Boesman, P. & Sharpe, C.J.: Crimson-bellied Parakeet (Pyrrhura perlata). W: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive [on-line]. 2017.
  6. a b c Somenzari, Marina; Silveira, Luís. Taxonomy of the Pyrrhura perlata-coerulescens complex (Psittaciformes: Psittacidae) with description of a hybrid zone. „Journal of Ornithology”. 156 (4), s. 1049-1060, 2015. 
  7. Ribas, C.C., Joseph, L. & Miyaki, C.Y.. Molecular systematics and patterns of diversification in Pyrrhura (Psittacidae), with special reference to the picta-leucotis complex. „Auk”. 123 (3), s. 660–680, 2006. 
  8. a b c Crimson-bellied Parakeet Pyrrhura perlata. 9 czerwca 2017 2017.
  9. a b World Parrot Trust: CRIMSON-BELLIED CONURE (Pyrrhura perlata). Parrot Encyclopedia. [dostęp 9 czerwca 2017].
Na podstawie artykułu: "Rudosterka czerwonobrzucha" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy