Rybak nocny


Rybak nocny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Rybak nocny[3] (Noctilio leporinus) – średniej wielkości gatunek nietoperza z rodziny rybakowatych o długości ciała ok. 7 cm, ogon ok. 2 cm, masa ok. 80 g, zaliczany do jednego z dwóch gatunków rodziny rybaków (Noctilionidae), jaskrawo ubarwionych rękoskrzydłych. Zamieszkuje zróżnicowane środowiska w tropikalnej części Ameryki Środkowej i Południowej. Ma duże uszy i małe oczy, a jego górna warga jest rozdzielona i przez wcięcie widoczne są duże siekacze. Ma długą, gęstą, pomarańczową sierść z jasną smugą wzdłuż grzbietu. Rybak nocny żyje nad brzegami zbiorników wód słodkich i nad morzem, w grupach liczących od 50 do 80 osobników. Żywi się owadami, żabami, rybami i gryzoniami.

Przypisy | edytuj kod

  1. Noctilio leporinus, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. R.R. Barquez R.R. i inni, Noctilio leporinus, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2016 [online], wersja 2015-4 [dostęp 2016-05-15]  (ang.).
  3. W. Cichocki, A. Ważna, J. Cichocki, E. Rajska-Jurgiel, A. Jasiński, W. Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015. ISBN 978-83-88147-15-9.

Bibliografia | edytuj kod

  1. "Ssaki Wielka Encyklopedia Zwierząt" Educational Oxford
  2. Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.): Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) (ang.). Johns Hopkins University Press, 2005. [dostęp 14 lutego 2008].
Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Rybak nocny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy