Rybitwa czarnogrzbieta


Rybitwa czarnogrzbieta w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Onychoprion fuscatus

Rybitwa czarnogrzbieta[4] (Onychoprion fuscatus) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny mewowatych (Laridae), spotykany na oceanach świata głównie w strefie tropikalnej.

Charakterystyka | edytuj kod

Dorosłe osobniki rybitwy czarnogrzbietej osiągają 33–36 cm długości przy rozpiętości skrzydeł 82–94 cm. Ptaki te posiadają długie skrzydła i głęboko wcięty ogon. Upierzenie na grzbiecie i wierzchniej stronie skrzydeł ma ciemnoszarą barwę. Podbródek, pierś i spodnia strona skrzydeł są upierzone na biało. Nogi i dziób są czarne.

Systematyka | edytuj kod

Międzynarodowy Komitet Ornitologiczny (IOC) wyróżnia 6 podgatunków rybitwy czarnogrzbietej[5]:

Niektórzy autorzy wyróżniają też podgatunki[6]:

  • Onychoprion fuscatus infuscatus (Lichtenstein, 1823) – środkowa Indonezja (zasięg występowania słabo zbadany)
  • Onychoprion fuscatus somaliensis – prawdopodobnie endemit Wyspy Maydh (Zatoka Adeńska)

Status i ochrona | edytuj kod

Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) uznaje rybitwę czarnogrzbietą za gatunek najmniejszej troski (LC – Least Concern)[3]. Liczebność światowej populacji w 2006 roku szacowano na 21–22 milionów osobników[3].

Przypisy | edytuj kod

  1. Onychoprion fuscatus, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. Sterna fuscata, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online] [dostęp 2014-03-02]  (ang.).
  3. a b c Onychoprion fuscatus, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  4. Systematyka i nazwa polska za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Podrodzina: Sterninae Vigors, 1825 - rybitwy (wersja: 2020-01-24). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-07-02].
  5. F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.): Noddies, gulls, terns, auks (ang.). IOC World Bird List (v10.1). [dostęp 2020-07-02].
  6. Sooty Tern (Sterna fuscata) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [zarchiwizowane z tego adresu (2016-03-05)].

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Rybitwa czarnogrzbieta" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy