Rybitwa czarnoucha


Rybitwa czarnoucha w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Rybitwa czarnoucha[3] (Sterna forsteri) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny mewowatych (Laridae) zamieszkujący Amerykę Północną.

Zasięg występowania
Występuje od południowo-środkowej Kanady przez USA do północno-wschodniego Meksyku[4]. Zimuje od południowej Kalifornii do Panamy oraz od Karoliny Północnej po Zatokę Honduraską[5]. Na części atlantyckich wybrzeży USA od Wirginii po Teksas ptak ten występuje przez cały rok[2]. Sporadycznie zalatuje do Europy[6]. Nie wyróżnia się podgatunków[4][5].
Zachowanie
W Europie nie wydaje żadnych odgłosów. Zatrzymuje się na płaskich wybrzeżach. Zachowuje się podobnie jak rybitwa czubata.
Morfologia
Mierzy 34–35 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 75–80 cm. W szacie godowej wygląda podobnie jak rybitwa rzeczna, jednakże ten gatunek ma drobniejsze nogi. Od rybitwy rzecznej różni się również ubarwieniem dzioba (pomarańczowy z czarną końcówką) oraz nóg (pomarańczowy)[7]. W szacie spoczynkowej biało-szara z czarną plamką przy oku i na uchu. Dziób ciemny[7]. W pierwszej szacie młode jak dorosłe w szacie spoczynkowej.
Status
Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) uznaje rybitwę czarnouchą za gatunek najmniejszej troski (LC – Least Concern)[2]. Liczebność populacji szacuje się na około 120 tysięcy osobników[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Sterna forsteri, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b c d Sterna forsteri. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  3. Systematyka i nazwa polska za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Podrodzina: Sterninae Vigors, 1825 - rybitwy (wersja: 2020-01-24). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-07-03].
  4. a b F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.): Noddies, gulls, terns, auks (ang.). IOC World Bird List (v10.1). [dostęp 2020-07-03].
  5. a b Forster's Tern (Sterna forsteri) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [zarchiwizowane z tego adresu (2016-03-04)].
  6. wynik wyszukiwania: Sterna forsteri (ang.). W: Tarsiger.com [on-line]. [dostęp 2020-07-03].
  7. a b Forster's Tern (ang.). W: All About Birds [on-line]. Cornell Lab of Ornithology. [dostęp 2020-07-03].

Bibliografia | edytuj kod

  • Paul Sterry, Andrew Cleve, Andy Clements, Peter Goodfellow: Ptaki Europy: przewodnik ilustrowany. Warszawa: Świat Książki, 2007. ISBN 978-83-247-0818-5.

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Rybitwa czarnoucha" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy