Rybitwy (ptaki)


Rybitwy (ptaki) w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Rybitwy[2] (Sterninae) – podrodzina ptaków z rodziny mewowatych (Laridae).

Występowanie | edytuj kod

Podrodzina obejmuje gatunki zamieszkujące cały świat[3][4].

Charakterystyka | edytuj kod

Rybitwy charakteryzują się następującymi cechami:

  • wysmukłe ciało
  • duża głowa z prostym, ostro zakończonym dziobem
  • krótkie nogi
  • długi, rozwidlony ogon
  • upierzenie zwykle białe z domieszką koloru czarnego
  • doskonali lotnicy, ale słabo chodzą po ziemi
  • większość gatunków pływa niechętnie
  • polują pikując podczas lotu pionowo w wodę, czasem biernie nurkują (wykorzystując rozpęd); niektóre chwytają owady w locie
  • żywią się niemal wyłącznie drobnymi rybami i bezkręgowcami wodnymi
  • zamieszkują brzegi zbiorników zarówno słodkowodnych, jak i słonych.

Systematyka | edytuj kod

Do podrodziny należą następujące rodzaje[2]:

Przypisy | edytuj kod

  1. Sterninae, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Podrodzina: Sterninae Vigors, 1825 - rybitwy (wersja: 2020-01-24). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-02-04].
  3. P. Rasmussen, D. Donsker (red.): Noddies, gulls, terns, auks (ang.). IOC World Bird List (v10.1). [dostęp 2020-02-04].
  4. M. Gochfeld, J. Burger: Family Sternidae (Terns). W: J. del Hoyo, A. Elliott & J. Sargatal: Handbook of the Birds of the World. Cz. 3: Hoatzin to Auks. Barcelona: Lynx Edicions, 1996, s. 624. ISBN 84-87334-20-2. (ang.)
Kontrola autorytatywna (takson):Identyfikatory zewnętrzne:
Na podstawie artykułu: "Rybitwy (ptaki)" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy