Rycerowy Żleb


Na mapach: 49°12′46″N 19°56′57″E/49,212778 19,949167

Rycerowy Żleb w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Widok z Małołączniaka Widok z Kopy Kondrackiej na Rycerowy i Magurski Żleb

Rycerowy Żleb (słow. Licierov žľab) – wybitny żleb w Liptowskich Kopach w słowackich Tatrach. W górnej części uchodzi rozgałęzia się na kilka koryt. Rycerowy Żleb opada spod wierzchołka Pośredniej Magury Rycerowej (1933 m n.p.m.) w północno-zachodnim kierunku do Doliny Cichej, około 300 m powyżej ścieżki prowadzącej do Doliny Tomanowej Liptowskiej (ok. 1180 m n.p.m.)[1]. Dnem spływa potok Licierov jarok uchodzący do Cichej Wody. Zimą Rycerowym Żlebem spadają duże lawiny[2].

Na południe od Rycerowego Żlebu, na zachodnich stokach Niżniej Magury Rycerowej (1800 m.) istnieje drugi, znacznie krótszy żleb, według mapy Tatry Wysokich słowackich i polskich nazywany Magurskim Żlebem (Magurský žľab)[1], przez Władysława Cywińskiego Rakitowym Żlebem (Rakytový žľab)[2]. Istnieje tutaj pewne zamieszanie w nazewnictwie. Według Wielkiej encyklopedii tatrzańskiej Rycerowy i Magurski Żleb to synonimy[3].

Liptowskie Kopy są niedostępne turystycznie, od 1949 stanowią obszar ochrony ścisłej[2]. Rycerowy Żleb jest dobrze widoczny od polskiej strony, z czerwonego szlaku biegnącego główną granią Tatr od Ciemniaka na Kasprowy Wierch[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c Tatry Wysokie i Tatry Bielskie słowackie i polskie. Mapa turystyczna 1:25 000, Warszawa: Wydawnictwo Kartograficzne Polkart Anna Siwicka, 2006, ​ISBN 83-87873-26-8​.
  2. a b c Władysław Cywiński. Szpiglasowy Wierch. Przewodnik szczegółowy, tom 11. Poronin: Wydawnictwo Górskie, 2005, ​ISBN 83-7104-034-2​.
  3. Witold Henryk Paryski, Zofia Radwańska-Paryska, Wielka encyklopedia tatrzańska, Poronin: Wydawnictwo Górskie, 2004, ​ISBN 83-7104-009-1​.


Na podstawie artykułu: "Rycerowy Żleb" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy