Ryjówek czarny


Ryjówek czarny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Ryjówek czarny[3] (Suncus ater) – gatunek owadożernego ssaka z rodziny ryjówkowatych (Sorcidae). Znany jedynie z holotypu znalezionego na szczycie Kinabalu w stanie Sabah w malezyjskiej części Borneo na wysokości 1650 m n.p.m.[2][4] Stan populacji nieznany. Nie ma prawie żadnych informacji na temat ekologii tego ssaka, holotyp został zebrany w górskich lasach Kinabalu[2]. W Czerwonej księdze gatunków zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Jej Zasobów został zaliczony do kategorii DD (niedostateczne dane)[2]. Nie są znane zagrożenia dla tego gatunku.

Przypisy | edytuj kod

  1. Suncus ater, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b c d Chiozza, F. 2008, Suncus ater [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2015 [online], wersja 2015.2 [dostęp 2015-08-11]  (ang.).
  3. Nazwa polska za: Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 68. ISBN 978-83-88147-15-9.
  4. Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Suncus ater. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 2010-07-04]
Na podstawie artykułu: "Ryjówek czarny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy