Sól potasowa


Sól potasowa w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Sól potasowa

Sól potasowa, sylwinitchemiczna skała osadowa powstająca podczas parowania wody z mórz i słonych jezior. Głównym składnikiem jest sylwin, minerał typu ewaporatu, zawierający głównie chlorek potasu, KCl. Zaliczana jest do tzw. niesodowych soli kuchennych i pozwala ograniczyć spożycie sodu.

Spis treści

Właściwości | edytuj kod

Poza sylwinem zawiera pewne ilości halitu (NaCl), a także polihalitu, anhydrytu, gipsu, kizerytu, kainitu, karnalitu, epsomitu i minerałów ilastych. Jest podobna pod względem najważniejszych cech fizykochemicznych do soli kamiennej:

  • jest miękka, plastyczna i łatwo rozpuszcza się w wodzie
  • ma drobno- lub średnioziarnistą strukturę
  • ma masywną, przeważnie warstwowaną teksturę

Różnice:

  • gorzki posmak[1]
  • nieco większa twardość
  • z powodu obecności jonów żelaza bywa zabarwiony na kolor od jasno- do ciemnoróżowego[2]

W formie granulowanej używana jest jako potasowy nawóz mineralny dla roślin mało wrażliwych na chlorki[2].

Znajduje zastosowanie jako zamiennik soli kuchennej, szczególnie dla osób, które powinny stosować dietę niskosodową. Gorzki smak nie jest wyczuwany, gdy KCl stosowany jest w mieszankach z NaCl, a jego zawartość nie przekracza 30–40% (w niektórych produktach, np. serze, do 50%)[1].

Występowanie | edytuj kod

Największe złoża na świecie znajdują się w:

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. a b S.L.S.L. Drake S.L.S.L., M.A.M.A. Drake M.A.M.A., Comparison of salty taste and time intensity of sea and land salts from around the world, „Journal of Sensory Studies”, 26 (1), 2010, s. 25–34, DOI10.1111/j.1745-459x.2010.00317.x  (ang.).
  2. a b Sól potasowa, Z.Ch. „Police” [zarchiwizowane z adresu 2009-07-29] .
Na podstawie artykułu: "Sól potasowa" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy