Sóweczka plamobrzucha


Sóweczka plamobrzucha w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Sóweczka plamobrzucha (Glaucidium capense) – gatunek małej sowy z rodziny puszczykowatych (Strigidae). Występuje w Afryce Subsaharyjskiej.

Spis treści

Systematyka i zasięg występowania | edytuj kod

Systematyka sporna. Międzynarodowy Komitet Ornitologiczny wyróżnia pięć podgatunków[3], autorzy Handbook of the Birds of the World cztery (sóweczki leśne i górskie klasyfikując jako odrębne gatunki)[4], natomiast autorzy Kompletnej listy ptaków świata sześć[5]:

Odrębność podgatunków jest niejasna, zdaniem autorów HBW sóweczki: białogardłe i plamiste powinny być uznawane za odrębny gatunek, natomiast poświęcona sowom monografia z 2008 roku za odrębny gatunek uznaje sóweczkę liberyjską[4].

Opis | edytuj kod

Mała sowa posiadająca różne odmiany w zależności od terenu występowania. Wyróżniony podgatunek jest szarobrązowy, z delikatnymi paskami na górnej części ciała i z wąską białą brwią. Brązowa klatka piersiowa jest gładko zgrubiona, a piersi i boki są białe z brązowymi plamami. Skrzydła mają białe zewnętrzne wstęgi z ciemnobrązowymi końcami, które tworzą biały pasek na ramieniu, widoczny na złożonym skrzydle. Nogi są białe, a pióra i ogon – brązowe. Dziób jest matowy, zielonkawożółty, oczy – żółte. Długość ciała wynosi 20–22 cm, rozpiętość skrzydeł około 45 cm[4].

Głos

Odgłosy wydawane przez sóweczkę plamobrzuchą to pojedyncze dźwięki[4].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Glaucidium capense, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. Glaucidium capense, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  3. F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.): Owls (ang.). IOC World Bird List (v10.1). [dostęp 2020-04-05].
  4. a b c d e f g h Holt, D.W., Berkley, R., Deppe, C., Enríquez Rocha, P., Petersen, J.L., Rangel Salazar, J.L., Segars, K.P., Wood, K.L. & Marks, J.S.: African Barred Owlet (Glaucidium capense). W: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive [on-line]. 2020. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-05-08)].
  5. Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Podrodzina: Surniinae Bonaparte, 1838 - sóweczki (wersja: 2020-01-13). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-04-05].
  6. Holt, D.W., Berkley, R., Deppe, C., Enríquez Rocha, P., Petersen, J.L., Rangel Salazar, J.L., Segars, K.P., Wood, K.L. & Marks, J.S.: Chestnut Owlet (Glaucidium castaneum). W: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive [on-line]. 2018. [dostęp 10 kwietnia 2018].
  7. Holt, D.W., Berkley, R., Deppe, C., Enríquez Rocha, P., Petersen, J.L., Rangel Salazar, J.L., Segars, K.P., Wood, K.L. & Marks, J.S.: Albertine Owlet (Glaucidium albertinum). W: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive [on-line]. 2020. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-05-08)].

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Sóweczka plamobrzucha" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy