Safrol


Safrol w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Safrolorganiczny związek chemiczny z grupy cyklicznych eterów, głównym prekursorem do syntezy MDP2P używanego do otrzymywania MDMA i MDEA. Występuje jako bezbarwna lub lekko żółta, oleista ciecz. Safrol zwykle jest ekstrahowany z kory korzenia i owoców sassafrasu w formie olejku sassafrasowego. Stosowany jest jako surowiec w przemyśle perfumeryjnym oraz w syntezach organicznych, np. do otrzymywania heliotropiny. Olejek sassafrasowy wykorzystywany w przemyśle spożywczym pozbawiony jest safrolu w wyniku wprowadzenia ustawy z 1960 roku przez FDA.

Kancerogen | edytuj kod

Safrol jest uważany za słaby kancerogen przez rząd USA podczas badań na szczurach[2]. Występuje naturalnie w różnych przyprawach, takich jak: cynamon, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, bazylia. W tej postaci podejrzewa się, choć nie zostało to udowodnione, że wpływa w pewien niewielki, lecz mierzalny, sposób na zapadalność na raka u ludzi. W tej kwestii porównuje się go do zagrożeń powodowanych przez sok pomarańczowy (ze względu na limonen) lub pomidory (kwas kawowy).

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d e f g Farmakopea Polska X, Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Warszawa: Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, 2014, s. 4276, ISBN 978-83-63724-47-4 .
  2. Safrole-induced Oxidative Damage in the Liver of Sprague–Dawley Rats
Na podstawie artykułu: "Safrol" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy