Salsa (potrawa)


Salsa (potrawa) w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Salsa z mango Czerwona i zielona salsa

Salsa – potrawa kuchni meksykańskiej. Rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw lub owoców z przyprawami.

Spis treści

Etymologia | edytuj kod

Słowo salsa używane w Meksyku na nazwę potrawy pochodzi od hiszpańskiego słowa salsa oznaczającego „sos”, które z kolei trafiło do hiszpańskiego od łacińskiego słowa salsa (pol. „słone”) od sal (pol. „sól”).

Historia | edytuj kod

Salsa była znana od dawna w kuchni polskiej. Definicję salsy w swoim słowniku łacińsko-polskim zamieścił już w roku 1564 polski leksykograf Jan Mączyński: „w czym co maczają, przysmak, szalsza”[1]. Wspomina o tym Zygmunt Gloger w swojej Encyklopedii staropolskiej podając definicję salsy jako „kwaskowatej przyprawy do potraw, zwykle sos z octem pieprznym robiony”[1][2].

Rodzaje | edytuj kod

W zależności od składników wyróżniamy m.in. następujące rodzaje salsy:

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Encyklopedia staropolska hasło Salsa
  2. Gloger 1903 ↓.

Bibliografia | edytuj kod

  • Zygmunt Gloger: Encyklopedja staropolska ilustrowana. Warszawa: Druk P. Laskauer, W. Babicki, 1903.
Na podstawie artykułu: "Salsa (potrawa)" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy