Semiwegetarianizm


Semiwegetarianizm w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Semiwegetarianizm (łac. semi-, pół) – odmiana diety ograniczającej spożycie mięsa. Semiwegetarianizm z reguły wyłącza zupełnie mięso czerwone (wieprzowinę i wołowinę), a dopuszcza mięso białe (drób i ryby). Dozwolone jest spożywanie jaj, miodu i mleka wraz z jego przetworami.

Rozróżnia się dwie odmiany semiwegetarianizmu:

Semiwegetarianizm a wegetarianizm | edytuj kod

Semiwegetarianizm różni się od diety wegetariańskiej dopuszczeniem spożywania niektórych rodzajów mięsa. W przeciwieństwie do jadłospisu wegańskiego, pozwala na dostarczenie organizmowi witaminy B12, którą organizm otrzymuje z mięs, produktów pochodzenia zwierzęcego, albo przez suplementację[potrzebny przypis]. Bywa etapem przejściowym pomiędzy jedzeniem potraw mięsnych a wegetarianizmem.

Zobacz też | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Semiwegetarianizm" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy