Sernik


Sernik w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Sernik – rodzaj ciasta deserowego lub deseru uformowanego na kształt ciasta, którego głównym składnikiem jest biały ser.

Spis treści

Historia | edytuj kod

Ciasto wykonane z sera znane był już w Starożytnej Grecji. Około 350 roku p.n.e deser plakous został po raz pierwszy wspomniany przez Archestratusa jako potrawa podawana wraz z suszonymi owocami i orzechami. Współczesny mu grecki komediopisarz Antyfanes przedstawił bogaty opis deseru plakous, który wyrabiało się z mąki pszennej i sera koziego jako głównych składników[1]. Wraz z podbojem Grecji przez Cesarstwo Rzymskie, przepis na sernik poznali starożytni Rzymianie, nadając mu nazwę placenta[2].

Rodzaje serników | edytuj kod


Przypisy | edytuj kod

  1. Darra Goldstein: The Oxford Companion to Sugar and Sweets. Oxford: Oxford University Press, 2015. ISBN 0-19-931339-3.
  2. CDI 2018 ↓.
  3. 01.04.2019: The Best New York-Style Cheesecake (ang.). Baker by nature. [dostęp 2020-06-22].
  4. Japanese Cheesecake スフレチーズケーキ (ang.). Just One Cookbook. [dostęp 2020-06-22].
  5. Russian Chocolate Cheesecake Russischer Zupfkuchen (ang.). My Culinary Saga, 27.09.2017. [dostęp 2020-06-22].
  6. Serownik (sernik) handzlowski. W: Lista produktów tradycyjnych (woj. podkarpackie) [on-line]. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. [dostęp 2016-04-02].
  7. wyszukiwanie hasła „serowiec”. W: Słownik języka polskiego [on-line]. PWN. [dostęp 2016-04-02].
  8. a b Ewa Wachowicz: Sernik z żurawiną. [dostęp 27 marca 2016].
  9. FLAÓ, the most traditional cake from Eivissa Island (ang.). Barcelona Cooking Classes. [dostęp 2020-06-22].
  10. a b Dorota Świątkowska: Sernik gotowany. W: Moje Wypieki [on-line]. Strona autorki książki Moje wypieki i desery, wyd. Egmont Polska 2013, 2011-12-05. [dostęp 2020-02-01].
  11. inż. Zofia Maciesowicz: „Potrawy z mleka i serów”, przepis „Sernik na zimno”. W: praca zbiorowa (koordynator: doc. dr Maria Szczygłowa): Dobra kuchnia: żywienie w rodzinie. Wyd. V. Warszawa: Wydawnictwo „Watra”, 1976, s. 262.

Bibliografia | edytuj kod

  • Cheesecake History (ang.). W: Culinary Dictionary Index [on-line]. What's Cooking America. [dostęp 2020-06-22].

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Sernik" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy