Single malt


Single malt w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Single malt – typ whisky, który jest destylowany w jednej destylarni i wytwarzany w całości z jednego rodzaju słodu, zazwyczaj jęczmiennego (choć zdarzają się także żytnie whisky single malt)[potrzebny przypis].

Wśród whisky single malt spotykamy jeszcze whisky typu single cask oraz cask strength. Single cask to whisky w całości pochodząca z jednej beczki. O prestiżu takiej edycji świadczy również indywidualny numer nadany każdej butelce.

Z kolei single malt typu cask strength to whisky z mocą z beczki.Większość whisky single malt wytwarza się z zastosowaniem kotłowego aparatu destylacyjnego. [1]

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Rynek whisky | Stilnovisti, stilnovisti.pl [dostęp 2020-05-07] .
Na podstawie artykułu: "Single malt" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy