Sistrurus miliarius streckeri


Sistrurus miliarius streckeri w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Sistrurus miliarius streckeri – podgatunek jadowitego węża Sistrurus miliarius z podrodziny grzechotnikowatych w rodzinie żmijowatych.

Osobniki dorosłe osiągają wielkość 35 do 70 cm, jednak zwykle nie przekraczają 60 cm[2].

Występuje w USA na terenie następujących stanów: Mississippi, Luizjana, Teksas, Oklahoma.

Żywi się drobnymi kręgowcami.

Przypisy | edytuj kod

  1. Sistrurus miliarius streckeri, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Steven Foster, Roger A. Caras: A field guide to venomous animals and poisonous plants, North America, north of Mexico. s. 30.

Bibliografia | edytuj kod

  1. Steven Foster, Roger A. Caras: A field guide to venomous animals and poisonous plants, North America, north of Mexico. Boston: Houghton Mifflin, 1994. ISBN 0-395-93608-X.
  2. Hanna Dobrowolska: Gady. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1981. ISBN 83-01-00957-8.
Na podstawie artykułu: "Sistrurus miliarius streckeri" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy