Skrobia utleniona


Skrobia utleniona w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Skrobia utleniona (E1404)skrobia modyfikowana chemicznie na drodze utleniania, o zawartości grup karboksylowych nie większej niż 1,1%[1]. Stosowana w przemyśle spożywczym jako zagęstnik, charakteryzuje się niższą lepkością oraz większą stabilnością reologiczną w porównaniu do skrobi natywnej[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. JECFA, Additional purity specification for individually chemically modified starches, FAO Food and Nutrition Paper 52, Rome 1997 .
  2. JacekJ. Lewandowicz JacekJ., Charakterystyka właściwości fizykochemicznych i ocena możliwości wykorzystania skrobi woskowych, Praca doktorska, 2017 .
Na podstawie artykułu: "Skrobia utleniona" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy