Skrzep


Skrzep w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Skrzep (łac. cruor) – struktura wytworzona przez składniki krwi w celu zatamowania krwawienia i reperacji uszkodzonego naczynia krwionośnego.

Składa się z włóknika i elementów komórkowych krwi. Powstaje w procesie krzepnięcia po wylaniu się krwi poza naczynia w ognisku krwotocznym.

Skrzepy w naczyniach krwionośnych tworzą się po śmierci. Czerwone skrzepy pośmiertne świadczą o nagłej śmierci, zaś białe i bursztynowe (bez czerwonych krwinek i hemoglobiny) o długim konaniu[1].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Mała Encyklopedia Medycyny. T. 3. P–Ż. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1988, s. 1139. ISBN 83-01-08835-4.

Przeczytaj ostrzeżenie dotyczące informacji medycznych i pokrewnych zamieszczonych w Wikipedii.

Na podstawie artykułu: "Skrzep" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy