Sos tysiąca wysp


Sos tysiąca wysp w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Sos tysiąca wysp na sałatce

Sos tysiąca wysp (ang. Thousand Island dressing) – sos do sałatek i kanapek, którego podstawowym składnikiem jest majonez. Dodatki mogą się zmieniać. Najczęściej są to: jaja na twardo, sos chili, świeża papryka, słodkie pikle, pietruszka, siekane oliwki, cebula.

Nazwa pochodzi od nazwy regionu Tysiąca Wysp na pograniczu USA i Kanady, gdzie mieszkała jego wynalazczyni Sophia LaLonde, która przekazała swoją recepturę znanej aktorce teatralnej May Irwin oraz właścicielowi hotelu Harold. May wymyśliła nazwę sosu, a hotel pierwszy raz umieścił sos 1000 wysp w swoim menu. Kiedy nowy sos zyskał popularność, hotel zmienił swoją nazwę na 1000 Island Inn. Oryginalny sos można nabyć po dzień dzisiejszy za pośrednictwem internetu lub zatrzymując się w hotelu. Rocznie jest sporządzanych 5000 butelek sosu[1]. Sos ten jest produkowany na masową skalę między innymi przez przedsiębiorstwo Heinz[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Domowy sos tysiąca wysp - Kuchnie świata - Polki.pl, kuchnia-polska.wieszjak.pl [dostęp 2020-07-09]  (pol.).
  2. heinzportioncontrol.com: Heinz ® Thousand Island Dressing.
Na podstawie artykułu: "Sos tysiąca wysp" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy