Spirytus rektyfikowany


Spirytus rektyfikowany w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Spirytus rektyfikowany produkowany przez Polmos

Spirytus rektyfikowanydestylat lub wodny roztwór alkoholu etylowego zawierający 95% (objętościowo) alkoholu. Ponieważ alkohol etylowy tworzy z wodą mieszaninę azeotropową, maksymalne stężenie, które można uzyskać w wyniku rektyfikacji spirytusu surowego, wynosi 95,6%. Do jego produkcji w Polsce wykorzystuje się ziemniaki, zboża i m.in. odpadki z buraków cukrowych pozostałych przy produkcji cukru.

Etymologia nazwy | edytuj kod

Słowo spirytus pochodzi od łac. spiritus vini – duch (zapach) wina.

Spirytus rektyfikowany w Polsce i na świecie | edytuj kod

W Polsce spirytus rektyfikowany używany jest do przygotowania domowych nalewek (wódki, likiery) i wypieków.

Obrót tym produktem jest legalny w większości państw zachodnich. W niektórych krajach jego sprzedaż w ogólnodostępnych placówkach handlowych jest zabroniona (można go stosować tylko do celów medycznych).

Zobacz też | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Spirytus rektyfikowany" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy