Srokacz czarnogardły


Srokacz czarnogardły w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Srokacz czarnogardły[4] (Cracticus nigrogularis) – gatunek średniego, czarno-białego ptaka z rodziny ostrolotów (Artamidae). Występuje tylko w Australii, ale nie całej. Nie jest zagrożony.

Spis treści

Podgatunki i zasięg występowania | edytuj kod

Wyróżnia się dwa podgatunki C. nigrogularis[5][6]:

Morfologia | edytuj kod

Cechy gatunku
Występuje bardzo wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec ma czarną głowę, gardło, pierś oraz oczy. Dziób jest biały, na końcu ciemnoszary z zakrzywionym niemal pod kątem prostym końcem szczęki. Na karku szary. Cały spód ciała biały, łączy się biało z karkiem, także białym. Skrzydła są czarne, z białymi plamami: na dole (przy zgięciu), nieco wyżej (większa) i na lotkach (podłużna). Kuper, pokrywy podogonowe i sterówki białe, ostatnie z wierzchu czarne. Samica i młode zamiast czarnego mają brązowy, pierś jest jedynie „zaprószona”. Biały obszar pomiędzy głową a skrzydłami jest mniejszy. U obu płci nogi są szare.
Wymiary
  • długość ciała: 32–35 cm
  • masa ciała: 125 g

Ekologia i zachowanie | edytuj kod

Biotop
Lasy, obszary rolnicze, równiny z drzewami, czasem miasta i przydroża.
Pożywienie
Owady, małe gryzonie, jaszczurki i małe ptaki. Nabija je na ułamaną gałąź, potem rozrywa dziobem na kawałki.
Lęgi
Gniazdo ma kształt czarki, niestarannie uwitej. Jest wysłane trawą, umieszczone w rozwidleniu wysokiego drzewa. Samica składa 3–5 jaj i sama inkubuje. Młode zostają z rodzicami do ok. 15. miesiąca życia. Pomagają w wychowaniu następnych piskląt.

Status | edytuj kod

Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) uznaje srokacza czarnogardłego za gatunek najmniejszej troski (LC – least concern) nieprzerwanie od 1988 roku. Liczebność populacji nie została oszacowana, ale ptak ten opisywany jest jako pospolity. Trend liczebności populacji nie jest znany[3].

Przypisy | edytuj kod

  1. Cracticus nigrogularis, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. Pied Butcherbird (Cracticus nigrogularis) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [zarchiwizowane z tego adresu (2016-05-06)].
  3. a b Cracticus nigrogularis, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  4. Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Podrodzina: Cracticinae Chenu & des Murs, 1853 (1836) – srokacze (wersja: 2020-06-25). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-12-08].
  5. D. Lepage: srokacz czarnogardly Cracticus nigrogularis. W: Avibase – Światowa baza danych ptaków [on-line]. [dostęp 2020-12-08].
  6. F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.): Bristlehead, butcherbirds, woodswallows, ioras, cuckooshrikes, Shriketit (ang.). IOC World Bird List (v10.2). [dostęp 2020-12-08].

Bibliografia | edytuj kod

  • David Burni, Ben Hoare, Joseph DiCostanzo, BirdLife International (mapy wyst.), Phil Benstead i inni: Encyklopedia Ptaki. Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa, 2009 ​ISBN 978-83-01-15733-3​.

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Srokacz czarnogardły" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy