Stenus fornicatus


Stenus fornicatus w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Stenus fornicatusgatunek chrząszcza z rodziny kusakowatych i podrodziny myśliczków (Steninae).

Gatunek ten został opisany w 1833 roku przez Jamesa Francisa Stephensa[1].

Chrząszcz o ciele długości od 2,5 do 2,8 mm. Przedplecze jest prawie tak szerokie jak długie. Mocno wypukłe pokrywy są prawie dwukrotnie szersze od głowy. Obrys odwłoka jest ku tyłowi spiczasto zwężony. Odnóża są ubarwione czarno z żółtymi nasadami goleni. Stopy mają silnie, sercowato wcięty czwarty człon[2].

Owad palearktyczny, rozprzestrzeniony od Maroka przez prawie całą Europę po okolice Morza Kaspijskiego i Azerbejdżan. W Polsce notowany na nielicznych stanowiskach. Zasiedla wilgotne pobrzeża wód, gdzie przebywa wśród traw, mchów i na roślinach błotnych[3][2][1].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Lee H. Herman. Catalog of the Stapylinidae (Inscecta: Coleoptera). 1758 to the End of Second Millenium. IV Staphylinine Group (Part I): Euastethinae, Leptotyphlinae, Megalopsidiinae, Oxyporinae, Pseudopsinae, Solieriinae, Steninae. „Bulletin of the American Museum of Natural History”. 265, s. 1807-2440, 2001. Nowy Jork. 
  2. a b Andrzej Szujecki: Klucze do oznaczania owadów Polski cz. XIX Chrząszcze - Coleoptera z. 24 b Kusakowate - Staphylinidae: Myśliczki - Steninae. Warszawa: PWN, PTEnt., 1961.
  3. B. Burakowski, M. Mroczkowski, J. Stefańska. Chrząszcze – Coleoptera. Staphylinidae część 1. „Katalog Fauny Polski”. XXIII (6), 1979. 
Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Stenus fornicatus" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy