Strącanie


Strącanie w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Strącanie, wytrącanie, precypitacja – wydzielanie z roztworu substancji chemicznej w postaci stałej w wyniku osiągnięcia stężenia większego od maksymalnej rozpuszczalności w danych warunkach[1]. Strącenie następuje w wyniku reakcji chemicznej lub poprzez zmianę składu rozpuszczalnika (na przykład precypitacja DNA przez dodanie alkoholu do roztworu wodnego)[2].

Reakcja strącania | edytuj kod

Reakcja strącania (reakcja strąceniowa) to typ reakcji chemicznej polegającej na wydzieleniu z roztworu substancji łatwo rozpuszczalnej w postaci osadu trudno rozpuszczalnego związku chemicznego przez dodanie odpowiedniego odczynnika lub w wyniku elektrolizy. Reakcje strącania stosowane są między innymi w precypitometrii (analizie strąceniowej).

Przykłady tego typu reakcji:

  • reakcja kwasu i soli HCl + AgNO
    3 → AgCl + HNO
    3
  • reakcja zasady i soli 2NaOH + CuSO
    4 → Na
    2SO
    4 + Cu(OH)
    2
  • reakcja dwóch soli CaCl
    2 + Na
    2CO
    3 → CaCO
    3 + 2 NaCl

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. precipitation, [w:] A.D.A.D. McNaught A.D.A.D., A.A. Wilkinson A.A., Compendium of Chemical Terminology (Gold Book), S.J. Chalk (akt.), International Union of Pure and Applied Chemistry, wyd. 2, Oxford: Blackwell Scientific Publications, 1997, DOI10.1351/goldbook.P04795, ISBN 0-9678550-9-8  (ang.).
  2. M.M. Sawadogo M.M., M.W.M.W. Van Dyke M.W.M.W., A rapid method for the purification of deprotected oligodeoxynucleotides, „Nucleic Acids Research”, 19 (3), 1991, s. 674, PMID2011537, PMCIDPMC333665 .
Na podstawie artykułu: "Strącanie" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy