Suchary (pieczywo) w encyklopedii
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Uważany za najstarszy na świecie suchar z ok. 1852 roku w gablocie na zamku KronborgSuchary – rodzaj pieczywa wykonanego z mąki, wody i soli, czasem z dodatkiem przypraw[1].
Dzięki temu, że są tanie i mogą być przechowywane przez długi czas, są często używane w sytuacjach, kiedy inna żywność nie jest dostępna, zwłaszcza w trakcie długotrwałych ekspedycji badawczych i wypraw militarnych[2].
Przypisy | edytuj kod
- ↑ Danuta Kołożyn-Krajewska: Towaroznawstwo żywności. Warszawa: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 2005, s. 191.
- ↑ Chleb do zadań specjalnych. W: Defence24 [on-line]. 2014-09-05. [dostęp 2019-08-06].
Na podstawie artykułu: "Suchary (pieczywo)" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy
OryginałEdytujHistoria i autorzy
