Suseł krótkoogonowy


Suseł krótkoogonowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Suseł krótkoogonowy[4] (Spermophilus brevicauda) – gryzoń z rodziny wiewiórkowatych[2], zamieszkujący tereny Kazachstanu i północnych części regionu autonomicznego Sinciang w Chinach[2][3].

Ciało susła krótkoogonowego osiąga długość 16,5–21 cm, przy jego masie do 440 g. Suseł ten ma krótki ogonem o długości od 3 do 55 cm. Sierść w kolorze ochrowo-brązowym z jaśniejszymi plamami. Tylne łapy są rdzawe lub żółtawe. Suseł krótkoogonowy jest mniejszy od większości innych susłów z rodzaju Spermophilus[5].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Spermophilus brevicauda, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. a b c d e f g Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Spermophilus brevicauda. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 17 września 2018]
  3. a b Spermophilus brevicauda, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  4. Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk, 2015, s. 297. ISBN 978-83-88147-15-9.
  5. Andrew T. Smith, Yan Xie, Robert S. Hoffmann, Darrin Lunde, John MacKinnon, Don E. Wilson, W. Chris Wozencraft: A Guide to the Mammals of China. Princeton University Press, 2010. ISBN 978-1-4008-3411-2.
Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Suseł krótkoogonowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy