Szakal


Szakal w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Szakal złocisty (Canis aureus) Zasięg występowania

Szakal – nazwa kilku gatunków średniej wielkości drapieżników z rodzaju wilków. Szakale są mniejsze od wilków szarych, mają krótkie kończyny i bardziej wysmukły pysk. Żywią się drobnymi zwierzętami, padliną i roślinami. Najpospolitszym gatunkiem jest szakal złocisty, zamieszkujący północną Afrykę, Azję oraz południowo-wschodnią Europę.

Gatunki | edytuj kod

Nazwą „szakal” zwykle określane są tylko C. adustus, C. aureus i C. mesomelas[1].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Biologia. Multimedialna encyklopedia PWN Edycja 2.0. pwn.pl Sp. z o.o., 2008. ISBN 978-83-61492-24-5.
Kontrola autorytatywna (grupa organizmów określana jedną wspólną nazwą):
Na podstawie artykułu: "Szakal" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy