Szponiastonóg brązowouchy


Szponiastonóg brązowouchy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Szponiastonóg brązowouchy, frankolin brązowouchy[4] (Pternistis ahantensis) − gatunek średniej wielkości afrykańskiego ptaka z rodziny kurowatych (Phasianidae). Osiadły.

Spis treści

Systematyka | edytuj kod

Wyróżniono kilka podgatunków P. ahantensis[5]:

Charakterystyka | edytuj kod

Morfologia | edytuj kod

Wygląd zewnętrzny: Ptak o pokroju zbliżonym do kuropatwy.

Rozmiary: długość ciała: ok. 33 cm.

Masa ciała: samiec około 610g, samica około 490g.

Występowanie | edytuj kod

Środowisko | edytuj kod

Skraje lasów, polany i zarośla na granicy lasów galeriowych i upraw.

Zasięg występowania | edytuj kod

Zamieszkuje zachodnią i środkową Afrykę: Benin, Wybrzeże Kości Słoniowej, Gambię, Ghanę, Gwineę, Gwineę Bissau, Liberię, Mali, Nigerię, Senegal, Sierra Leone i Togo[3].

Pożywienie | edytuj kod

Nasiona, owoce i owady.

Rozród | edytuj kod

Gniazdo to płytkie zagłębienie wyściełane liśćmi.

Okres lęgowy: jaja znosi w styczniu i wrześniu w Senegalu i Gambii, w grudniu i styczniu w Ghanie i Sierra Leone.

Jaja: znosi 4-6 jaj.

Status, zagrożenie i ochrona | edytuj kod

Status według kryteriów Czerwonej księgi gatunków zagrożonych: gatunek najmniejszej troski (LC)[3].

Znaczenie w kulturze człowieka | edytuj kod

Na wielu terenach jest to gatunek łowny.

Przypisy | edytuj kod

  1. Pternistis ahantensis, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Francolinus ahantensis, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.) [dostęp 2013-10-22]
  3. a b c Francolinus ahantensis [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online] [dostęp 2013-10-22]  (ang.).
  4. Paweł Mielczarek, Włodzimierz Cichocki. Polskie nazewnictwo ptaków świata. „Notatki Ornitologiczne”. Tom 40. Zeszyt specjalny, 1999. ISSN 0550-0842
  5. Frank Gill, David Donsker: Family Phasianidae (ang.). IOC World Bird List: Version 5.4. [dostęp 2013-10-22].

Bibliografia | edytuj kod

  • P. J. K. McGowan: Family Phasianidae (Pheasants and Partridges). W: Josep del Hoyo, Andrew Elliott, Jordi Sargatal: Handbook of the Birds of the World. Cz. 2: New World Vultures to Guineafowl. Barcelona: Lynx Edicions, 1994, s. 495. ISBN 84-87334-15-6. (ang.)
Na podstawie artykułu: "Szponiastonóg brązowouchy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy