Sztuka kulinarna


Sztuka kulinarna w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Niemiecka książka kucharska Anny Halm z pocz. XX w.

Sztuka kulinarna (łac. culina "kuchnia"[1]) – umiejętność przygotowywania różnych potraw w sposób smaczny, pożywny i estetyczny, kulinaria zaś to ogół zagadnień związanych z potrawami (głównie potrzebne produkty i sposoby przygotowania).

Słowo kulinaria jest liczby mnogiej rodzaju nijakiego[2] (te kulinaria, tych kulinariów etc.), a nie liczby pojedynczej rodzaju żeńskiego (*ta kulinaria, *tej kulinarii etc.).

W różnych regionach świata, zależnie od dostępności źródeł pożywienia i wielowiekowej tradycji, wykształciły się różne zwyczaje kulinarne.

Spis treści

Rodzaje pożywienia | edytuj kod

Rodzaje kuchni | edytuj kod

Kuchnie narodowe według pochodzenia | edytuj kod

Ameryka Południowa | edytuj kod

Ameryka Północna | edytuj kod

Australia | edytuj kod

Azja | edytuj kod

Europa | edytuj kod

Zobacz też | edytuj kod

Bibliografia | edytuj kod

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Kontrola autorytatywna (sztuka przetrwania):
Na podstawie artykułu: "Sztuka kulinarna" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy