Tażin


Tażin w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Tadżin serwowany w Marrakeszu Potrawa tadżin w wersji wegetariańskiej

Tadżin, tażin (arab: طاجين; wymowa w dialekcie marokańskim: tɑːˈʒiːn, w arabskim literackim: tˁaːiːn; fr. tajine) – arabskie naczynie służące do przygotowania dań nad rozżarzonym węglem lub drewnem, rozpowszechnione w kuchniach Maghrebu, zwłaszcza w Maroku. Naczynie to wykonywane jest z gliny. Składa się z dwóch części – podstawy (głębszej misy) i stożkowatej pokrywy. W tajine potrawy gotowane są bardzo wolno, dzięki czemu zachowują swój smak.

Spis treści

Potrawa tażin | edytuj kod

Nazwa tażin odnosi się również do samej potrawy, którą przygotowuje się w tym naczyniu. Potrawy z tażina mogą zawierać mięso, ryby albo występować w wersji wegetariańskiej. Dodatkiem do tażinu jest często chleb khobz[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarny: Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz, Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarny [dostęp 2020-06-25] .

Bibliografia | edytuj kod

Linki zewnętrzne | edytuj kod

[1] Co to jest tajine i jak go używać?

Na podstawie artykułu: "Tażin" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy