Tangarka wspaniała


Tangarka wspaniała w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Tangarka wspaniała[4] (Tangara fastuosa) – gatunek małego ptaka z rodziny tanagrowatych (Thraupidae), endemiczny dla skrajnie wschodniej Brazylii[2]. Monotypowy[2][5]. Ze względu na kolorowe upierzenie i stosunkowo łagodne usposobienie są to chętnie hodowane ptaki domowe[6].

Spis treści

Morfologia | edytuj kod

Wygląd
Dymorfizm płciowy ujawnia się w postaci ubarwienia głowy: samce mają głowę pokrytą błyszczącymi piórkami w kolorze morskim, samice zaś na głowie mają pióra ciemniejsze i bardziej matowe, o barwie niebieskiej. Poza tym obie płcie są upierzone identycznie. Brzuch i skrzydła są ciemnoniebieskie do prawie czarnego, na skrzydłach dodatkowo kilka żółtych pasków. Żółty jest również grzbiet. Ogon ciemny, z niebieskim odcieniem.
Wymiary średnie
  • długość ciała: 14 cm;
  • długość skrzydeł: 7 cm;
  • długość ogona: 5 cm[6].

Ekologia i zachowanie | edytuj kod

Biotop
Gęste lasy równikowe oraz lasy atlantyckie[3].
Gniazdo
Buduje z materiału roślinnego w gęstych krzewach, w kształcie otwartego kubka[6].
Jaja i wysiadywanie
W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając wiosną 2–4 jaja. Wysiadywanie trwa przez 15–17 dni[7]; jaja są wysiadywane przez samicę, która karmiona jest w tym czasie przez samca.
Opieka nad młodymi
Młode są karmione przez obydwoje rodziców owadami. Po tygodniu zaczynają wyrastać im pióra, opuszczają gniazdo po 3 tygodniach.
Pożywienie
Głównie owoce, pączki roślinne i miękkie owady.

Status | edytuj kod

W Czerwonej księdze gatunków zagrożonych IUCN tangarka wspaniała od 2004 roku klasyfikowana jest jako gatunek narażony (VU, Vulnerable); wcześniej, od 1994 roku uznawana była za gatunek zagrożony (EN, Endangered). Liczebność populacji na wolności szacuje się na 2500–9999 dorosłych osobników. Trend liczebności populacji uznawany jest za spadkowy. Do głównych zagrożeń dla gatunku należą: utrata i fragmentacja siedlisk, chwytanie do niewoli, a także pożary[3].

Przypisy | edytuj kod

  1. Tangara fastuosa, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. a b c Seven-colored Tanager (Tangara fastuosa) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [zarchiwizowane z tego adresu (2016-03-09)].
  3. a b c Tangara fastuosa, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  4. Systematyka i nazewnictwo polskie za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Podrodzina: Thraupinae Cabanis, 1847 - tanagry - Core tanagers (wersja: 2020-07-29). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2021-03-14].
  5. F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.): Tanagers and allies (ang.). IOC World Bird List (v11.1). [dostęp 2021-03-14].
  6. a b c red. Władysław Kermen: Ptaki ozdobne. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1985, s. 160. ISBN 83-09-00857-8.
  7. Jacek Twardowski, Kamila Twardowska: Ptaki świata. Szczegółowe opisy 800 gatunków. Wyd. 1. Warszawa: SBM, 2016, s. 255. ISBN 978-83-8059-276-6.

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Tangarka wspaniała" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy