Tarta


Tarta w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Tarta z jabłkami Tarta z mirabelkami

Tarta (fr. tarte) – rodzaj wypieku, składającego się z ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami, kremami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami, twarogiem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej.

Kruchym ciastem wylepia się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tart – okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. Istnieją trzy metody pieczenia:

  • surowego ciasta równocześnie z wyłożonym na nie nadzieniem;
  • najpierw samego ciasta, a potem napełnienie upieczonego nadzieniem;
  • najpierw samego ciasta (często z wyłożoną suchą fasolą, która zapobiega rośnięciu ciasta), a dodanie nadzienia dopiero pod koniec pieczenia.

Odmianą tarty jest quiche, różniące się tym, że podawane jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym, zalanym masą jajeczną.

Popularne we Francji to: Tarta Tatin, Bourdaloue, Tropézienne, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna.

Zobacz też | edytuj kod


Na podstawie artykułu: "Tarta" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy