Tiabendazol


Tiabendazol w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Uwaga

Tiabendazol, TBZorganiczny związek chemiczny, pochodna benzimidazolu i tiazolu. Wykorzystywany do ochrony owoców przed grzybami (fungicyd) i pasożytami. Stosuje się go jedynie powierzchniowo, najczęściej przez spryskanie albo zanurzenie owoców w jego wodnym roztworze. Używa się go do bananów, pomarańczy i innych owoców. Na liście E ma numer E233.

Dopuszczalna dobowa dawka dla człowieka wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała. Przy jej nieprzekraczaniu związek nie wykazuje żadnego szkodliwego wpływu na organizm, ulega hydrolizie w wątrobie i jest wydalany przez nerki.

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d Thiabendazole, [w:] DrugBank [online], University of Alberta, DB00730 [dostęp 2020-05-04]  (ang.).

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Tiabendazol" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy