Topi


Sasebi właściwy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Topi) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Sasebi właściwy w rezerwacie narodowym Masai Mara (Kenia)

Sasebi właściwy[3] (inaczej: topi; Damaliscus lunatus) – ssak z rodziny wołowatych.

Spis treści

Wygląd | edytuj kod

Wysokość: 140 cm, masa ciała: 100–180 kg. Brunatna sierść z czarnymi łatami na łbie i nogach, wygięte rogi występują u obu płci i osiągają długość do 70 cm.

Występowanie | edytuj kod

Afryka południowa i środkowa. Sawanny, tereny zalewowe i zarośla.

Tryb życia | edytuj kod

Dzienny tryb życia. Żyje w niewielkich stadach. Podczas godów samce zajmują niewielkie obszary, na granicach których toczą walki o samice. Osobniki osiągają dojrzałość płciową około 2 roku życia. Ciąża u samic trwa 225–240 dni. Topi bardzo rzadko dożywa 17 lat.

Pożywienie | edytuj kod

Zwierzę całkowicie roślinożerne. Żerowanie rozpoczyna zazwyczaj wczesnym wieczorem. W razie braku pokarmu sasebi rozpoczynają wędrówkę w poszukiwaniu nowych pastwisk. Żywią się głównie trawą i ziołami.

Podgatunki sasebi właściwego[3]:

Przypisy | edytuj kod

  1. Damaliscus lunatus, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. Damaliscus lunatus, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  3. a b Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk, 2015, s. 297. ISBN 978-83-88147-15-9.
Na podstawie artykułu: "Topi" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy