Trawienie


Trawienie w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Trawienie – złożony proces enzymatycznej hydrolizy wielkocząsteczkowych związków chemicznych w prostsze, w celu ich wchłonięcia i przyswojenia przez organizm. W zdecydowanej większości trawienie jest charakterystyczne dla zwierząt (wyjątkiem są rośliny mięsożerne).

Sposoby trawienia | edytuj kod

W zależności od tego, gdzie i w jaki sposób odbywa się trawienie, proces ten można podzielić na:

Trawienie u człowieka | edytuj kod

 Osobny artykuł: Trawienie u człowieka.

W procesie trawienia zaangażowanych jest wiele mechanizmów i układów (hormonalny, autonomiczny układ nerwowy), które w skoordynowany sposób doprowadzają do rozbicia składników pokarmowych do postaci, która będzie zdolna do wchłaniania w przewodzie pokarmowym. Dzieje się to za sprawą enzymów trawiennych.

Bibliografia | edytuj kod

  • Trawienie. W: Barbara Bukała: BIOLOGIA – Fizjologia zwierząt z elementami fizjologii człowieka. Kraków: Wydawnictwo Szkolne OMEGA, 2005, s. 160–161. ISBN 83-7267-192-3.

Zapoznaj się z zastrzeżeniami dotyczącymi pojęć medycznych i pokrewnych w Wikipedii.

Kontrola autorytatywna (proces biologiczny):
Na podstawie artykułu: "Trawienie" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy