Trdelník w encyklopedii
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Trdelník na jarmarku w Pradze Czeska odmiana ciasta Kürtőskalács w Suboticy (Szabadce), w WojwodinieTrdelník – tradycyjne słodkie ciasto pochodzące ze Słowacji, z miasta Skalica. Jest wykonane z walcowanego ciasta, owijanego wokół kija, a następnie grillowanego i posypanego cukrem wymieszanym z orzechami oraz z cynamonem.
Spis treści
- 1 Historia
- 2 Stowarzyszenie Skalický trdelník
- 3 Współczesność
- 4 Zobacz też
- 5 Bibliografia
- 6 Linki zewnętrzne
Historia | edytuj kod
Produkcja trdelníka ma długą tradycję w rejonie Skalicy. Hrabia József Gvadányi, węgierski generał na emeryturze, który był także poetą i filozofem, osiadł w Skalicy pod koniec XVIII wieku. Przywiózł ze sobą przepis na trdelník z Siedmiogrodu i znacząco go zmodyfikował, do formy znanej dziś jako Skalický trdelník. Węgierska nazwa ciasta to kurtoszkołacz.
Stowarzyszenie Skalický trdelník | edytuj kod
Obywatelskie stowarzyszenie Skalický trdelník zostało założone pod koniec 2004, a jego celem jest podtrzymanie tradycji pierwotnej produkcji ciasta na otwartym ogniu.
Współczesność | edytuj kod
Obecnie trdelník zyskuje dużą popularność jako słodkie ciasto na całej Słowacji, a także w Czechach. Jest popularnym produktem gastronomicznym na jarmarkach i festynach. Sprzedawany jest również na Węgrzech oraz w innych rejonach, gdzie mieszkają etniczni Węgrzy (np. w Wojwodinie).
Zobacz też | edytuj kod
Bibliografia | edytuj kod
- Historia trdelníka – dostęp 17.06.2011