Trzęsiogon białobrzuchy


Trzęsiogon białobrzuchy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Trzęsiogon białobrzuchy[5] (Cinclodes palliatus) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny garncarzowatych (Furnariidae). Endemit Peru. Gatunek monotypowy[2][6], krytycznie zagrożony wyginięciem.

Morfologia | edytuj kod

Długość ciała około 24 cm. Upierzenie biało-rude. Jasnobrązowawoszara głowa i twarz z czarnym kantarkiem i ciemnymi pokrywami usznymi. Brązowawo-rudy grzbiet ciała. Czarniawe skrzydła z widocznym szerokim, białym pasem. Ogon czarniawy. Biały spód ciała. Ciemne nogi i dziób[7].

Występowanie i środowisko | edytuj kod

Trzęsiogon białobrzuchy występuje w wysokich Andach w środkowo-zachodnim Peru (regiony Junín i Lima; dawniej także Huancavelica, ale podczas szczegółowych badań w terenie w 2009 ptaków w tym regionie nie stwierdzono). Spotykany od wysokości około 4430 m n.p.m. do linii śniegu na około 5000 m n.p.m. Gatunek ten ma bardzo specyficzne wymagania siedliskowe: zamieszkuje bogate w minerały, dobrze nawodnione torfowiska z roślinami poduszkowymi (np. z rodzaju Distichia), ze skalistymi wychodniami i kamienistymi zboczami w pobliżu, często poniżej lodowców[4][7].

Zachowanie | edytuj kod

Ptaki te są zwykle widywane w parach lub małych grupach po 3–4 osobniki, maksymalnie 6–7, rzadko do 12 osobników. Podczas żerowania sondują roślinność w poszukiwaniu robaków, małych żab i owadów[7].

Szczegóły dotyczące rozrodu nie są dobrze znane. Wiadomo, że gniazdo jest umieszczone w szczelinie lub pod skałami; gniazda znajdowano w listopadzie, a pisklęta w grudniu i styczniu[7].

Status | edytuj kod

W Czerwonej księdze gatunków zagrożonych IUCN trzęsiogon białobrzuchy od 2010 klasyfikowany jest jako gatunek krytycznie zagrożony (CR, Critically Endangered); wcześniej, od 2004 uznawany był za gatunek zagrożony (EN, Endangered), a od 1994 jako gatunek narażony (VU, Vulnerable). Populacja trzęsiogona białobrzuchego jest szacowana na około 50–249 dorosłych osobników. Szacuje się, że populacja systematycznie maleje z powodu zawężania się i zanikania jego naturalnego siedliska[4][7].

Przypisy | edytuj kod

  1. Cinclodes palliatus, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. a b White-bellied Cinclodes (Cinclodes palliatus) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [dostęp 2021-03-29]. [zarchiwizowane z tego adresu (2016-04-13)].
  3. Denis Lepage: White-bellied Cinclodes Cinclodes palliatus (von Tschudi, 1844) (ang.). Avibase. [dostęp 2021-03-30].
  4. a b c BirdLife International, Cinclodes palliatus, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2021 [online], wersja 2016 [dostęp 2021-01-22]  (ang.).
  5. Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Podrodzina: Furnariinae Gray,GR, 1840 - garncarze (wersja: 2021-01-03). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2021-03-30].
  6. F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.): Ovenbirds, woodcreepers (ang.). IOC World Bird List (v11.1). [dostęp 2021-03-30].
  7. a b c d e Species factsheet: Cinclodes palliatus (ang.). BirdLife International, 2021. [dostęp 2021-03-30].

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Trzęsiogon białobrzuchy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy